Tips & FAQ

FAQ

Kan ik mijn caravan in termijnen betalen?

Wilt u uw caravan in termijnen betalen? Dat kan! Bepaal uw eigen flexbedrag hier.

Benieuwd naar uw mogelijkheden? Neem dan contact met ons op!

Welk rijbewijs is waarvoor nodig?

Er zijn nog vrij veel onduidelijkheden over wat je met een B-en een E achter B-rijbewijs mag. Wij leggen het u graag uit.

Rijbewijs B

Met een rijbewijs B mag u een personenauto met aanhangwagen besturen. De aanhangwagen mag, inclusief laadvermogen, niet meer wegen dan 750 kilo.

In bepaalde gevallen mag u, met alleen rijbewijs B, een aanhangwagen trekken die zwaarder is dan 750 kilo. U moet dan voldoen aan twee voorwaarden:

 • De lege auto moet zwaarder zijn dan de aanhanger maximaal mag wegen.
 • De combinatie ( dus auto en aanhanger samen) mag niet zwaarder zijn dan 3.500 kilo. Er wordt daarbij gekeken naar wat de aanhanger maximaal aan gewicht kan vervoeren. Dat, plus het gewicht van de maximaal beladen auto, mag niet zwaarder zijn dan 3500 kilo.

Rijbewijs BE

Met rijbewijs BE bent u niet beperkt in het gewicht van de aanhangwagen. Let wel op de volgende aspecten:

Let goed op de technische mogelijkheden van het trekkend motorvoertuig. Stel uzelf de volgende vragen:

 • Hoeveel kilo mag de auto maximaal trekken?
 • Hoeveel kilo mag maximaal met de trekhaak (horizontaal) worden voortbewogen?
 • Hoeveel kilo mag maximaal op de trekhaak rusten (kogeldruk, dus verticaal)?

Deze gegevens staan meestal vermeld op het kentekenbewijs. Ook het typeplaatje van de trekhaak en het instructieboekje bieden wel een uitkomst.

Wat is de maximum massa van het trekkende voertuig?
Evenals het gewicht van de aanhangwagen, is ook het gewicht van de totale combinatie met een rijbewijs BE niet van belang. Deze mag meer dan 3500 kilo zijn. Zorg er wel voor dat het trekkende voertuig een maximum massa heeft die lager is dan 3500 kilo. Is die hoger, dan hebt u een groot rijbewijs (categorie C ) nodig.

Wijdverbreide misverstanden
Veel bestuurders denken dat de bouw, of technische mogelijkheden van het voertuig dat getrokken wordt, van invloed is op hun rijbevoegdheid. Dat is niet het geval. De volgende zaken zijn niet relevant als het gaat om het rijbewijs B of BE:

 •  Het aantal assen van de aanhangwagen
 • Of de aanhangwagen geremd of ongeremd is
 • De aanhangwagen heeft een schamel as ( ook wel gestuurde vooras genoemd)

Tips

Water

Let er op dat u uw aftap en kranen van uw watersysyteem goed open zet, laat ze evt. openstaan gedurende de stallings periode.

Hierdoor kan het systeem goed drogen en voorkomt U schade aan oa. de boiler.

Mistachterlicht

Als u een caravan, aanhanger of vouwwagen heeft, denk er dan aan dat die vrijwel altijd voorzien moet zijn van een mistachterlicht.

Banden

Net als onder de auto, zijn ook de banden van een kampeermiddel van levensbelang voor een goed contact met de weg. Zorg daarom dat de banden altijd op de juiste spanning zijn. Zo zal uw kampeermiddel beter remmen, minder slingeren, minder kans hebben op een klapband of slijtage en bovendien zuiniger rijden. Want een auto of kampeermiddel met een te lage bandenspanning verbruikt meer brandstof dan nodig is.
De juiste bandenspanning van uw kampeermiddel staat in het instructieboekje. Overigens zal de bandenspanning van uw kampeermiddel vaak aanzienlijk hoger liggen dan bij een autoband.

Stikstof

U kunt de banden van uw kampeermiddel of aanhanger ook vullen met stikstof. De banden lopen dan veel minder snel leeg en bij hogere temperaturen (b.v. bij lange ritten over de snelweg) zet stikstof minder uit, waardoor de banden minder verhit raken.

Belading

Goed inpakken is een kunst. Met een goed beladen caravan, aanhanger of vouwwagen neemt u veilig deel aan het verkeer en bent u geen gevaar op de weg. Helaas staat de manier van laden en het checken van het gewicht nog steeds niet hoog op het prioriteitenlijstje van veel kampeerders. Terwijl het zo belangrijk is, want met een overbeladen caravan of camper trekt u minder snel op, heeft u een langere remweg en is de kans op slingeren en een klapband groter. Bovendien is de hele combinatie lastiger te besturen.

Top 10 tips!

TIP 1:
Zet je caravan nooit langer dan drie weken op de handrem. Dan kan hij vastroesten! Mocht het toch gebeuren dan kun je hem loskrijgen door middel van een tikje met de hamer.

TIP 2:
Stop zware spullen niet in de caravan, maar in de auto. Daar wordt de auto meteen stabieler van.

TIP 3:
Zware spullen die wél in de caravan gaan, kun je het beste goed verdelen over de assen, dit houdt de wagen in balans. Kijk voor handige informatie over dit onderwerp bij onze tips over caravans beladen.

TIP 4:
Zet nooit losse spullen in je caravan, dat kan gaan schuiven. Daar heb je vast wel kastjes voor.

TIP 5:
Als de kastjes niet helemaal vol zitten dan kun je het beste een handdoek om je spullen heen doen, dat voorkomt beschadigen of breken.

TIP 6:
Caravans mogen niet te zwaar zijn. Het verschilt per caravan hoe zwaar hij mag zijn. En lees ook goed je autopapieren: sommige trekhaken kunnen niet meer dan 50 kg tillen!

TIP 7:
Wanneer je de kogel zelf nog kunt optillen, zit het gewicht wel goed!

TIP 8:
Water is zwaar! Zorg er daarom voor dat je watertank leeg is als je de weg op gaat, dat bespaart namelijk een hoop gewicht!

TIP 9:
Een tip voor onderweg. Luister regelmatig naar de lokale radio. Dan ben je voorbereid op weer en verkeer ter plaatse.

TIP 10:
Ga regelmatig tanken! Je bent zwaarder met een caravan en belading en dus is je tank eerder leeg.

Tips voor een veilige reis!

 • Zet zware lading zo laag mogelijk.
 • Houd de lading zoveel mogelijk in het midden (bij een camper tussen de assen).
 • Benut zo veel mogelijk de onderkasten (servies, etenswaren).
 • Lichte spullen in de bovenkastjes (linnengoed, handdoeken, kleding).
 • Zet alles goed vast, vervoer geen losse bagage.
 • Houd u altijd aan het maximale laadvermogen (en blijf daar liefst iets onder).

Nog vragen? Neem contact met ons op!


Ik ga akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt zoals omschreven in de privacy statement.
Meer informatie: privacy- en cookieverklaring
(alle velden invullen s.v.p.)

We helpen u graag!

We helpen u graag!
Bel of kom gerust langs voor meer informatie

Contact
0
down